Un nou punct de atracție, unic în județ, este pe cale să ia ființă în municipiul Hunedoara, din luna mai. Este vorba despre o expoziție permanentă, în aer liber, care va aduce în prim plan istoria familiei Corvinilor. Denumită „Drumul Corvinilor”, expoziția va fi alcătuită din 59 de panouri, fiecare măsurând aproximativ doi metri înălțime și trei metri lățime.
În total, galeria cu informații va măsura 260 de metri. Rolul acesteia este, după cum spun reprezentanții Primăriei, atât de informare și înfrumusețare a zonei, cât și de antifonare. Aceste panouri vor fi realizate dintr-un material special, rezistent la intemperii, mai menționează aceleași surse.
Galeria Corvinilor va fi amplasată pe Bulevardul Traian, la intrarea în municipiul Hunedoara, dinspre Deva, pe DJ 687.
Un punct de reper pentru turiști
Astfel, turiștii care ajung aici pentru a vizita castelul, și nu numai, pot afla cine au fost membrii familiei Corvinilor, una dintre cele mai puternice familii din istoria Transilvaniei medievale, dar și informații legate de campaniile militare la care aceștia au participat.
Această galerie va putea fi admirată și pe timp de noapte, întreg ansamblul urmând să fie iluminat.
Figurile emblematice ale familiei Corvinilor
Cei mai reprezentativi membri ai familiei Corvinilor au fost Ioan (Iancu) de Hunedoara și fiul cel mic al acestuia, Matia Corvin, care a devenit rege al Ungariei la vârsta de 15 ani.
Iancu de Hunedoara (1407 – 1456), a condus Transilvania la mijlocul secolului XV şi s-a remarcat printr-o carieră militară de excepție. A condus armatele care au apărat Europa de invaziile otomane şi au reuşit în vara anului 1456 să alunge oştirile sultanului Mehmet II Cuceritorul de la porţile cetăţii Belgradului. Acesta a fost și guvernator al Ungariei.
Un alt membru marcant al familiei a fost și un frate mai mic al lui Iancu de Hunedoara, Ioan (Ivaşcu) Huniad (1409 – 1441), ban al Severinului. Acesta a participat la campaniile militare conduse de Iancu împotriva oromanilor, fratele său numindu-l cel mai viteaz dintre viteji.
Ladislau Hunaide (1433 – 1457), fiul cel mare al voievodului Iancu de Hunedoara, a fost comandant de oşti şi petru o scurtă perioadă ban al Croaţiei şi Dalmaţiei. Acesta a fost ucis la ordinul regelui Ungariei, Ladislau Postumul.
Matei Corvin, mare rege al Ungariei
Matei (Matia) Corvin (1443 – 1490), fiul cel mic al lui Iancu de Hunedoara, a devenit rege al Ungariei la vârsta de 15 ani. Acesta a domnit peste 30 de ani, fiind una dintre marile personalităţi din istoria Transilvaniei şi a Europei. În vremea domniei sale, Ungaria a cunoscut cea mai vastă întindere din istoria sa. Acesta a pus bazele celei mai renumite biblioteci ale lumii renascentiste, Corvinia, aici regăsindu-se cea mai impresionantă colecție de lucrări științifice din Europa.
Ioan Corvin (1473 – 1504), fiul ilegitim al regelui Matia Corvin şi al amantei sale Barbara Edelpock, a fost rege al Bosniei şi ban al Croaţiei şi Slavoniei.
A fost însă împiedicat de marile familii de nobili ale Ungariei şi de soţia regelui defunct Matia să devină succesor al acestuia la tronul Ungariei.
Ultimul descendent al familiei Corvinilor, Cristopher Corvin, (1499 – 1506), fiu al lui Ioan Corvin, a murit otrăvit la scurt timp după moartea tgatălui său. De asemenea, sora acestuia, Elisabeta Corvin (1496 – 1508), a murit în circumstanţe necunoscute, la vârsta de 13 ani.
Alături de aceste figuri emblematice, pe panourile ce vor fi instalate în municipiul Hunedoara se vor regăsi o serie de alte informații, mai mult sau mai puțin știute, despre fascinanta și misterioasa familie a Corvinilor sau Huniazilor.
Vă recomandăm și: https://www.gohunedoara.com/list/viziteaza-in-hunedoara/locuri-frumoase/hunedoara/castelul-corvinilor/