Se apropie finalul verii, iar la Poienița Voinii, din minunatul Ținut al Pădurenilor va fi mare sărbătoare. Începe Festivalul Pădurenilor „Drăgan Muntean”. Cu toții vor îmbrăca frumoasele straie voi colorate și, cu dorul în suflete, vor porni înspre Dealul Cornetului.
Aici, timp de două zile, sâmbătă și duminică (26-27 august), vor petrece și vor juca alături de interpreți de frunte ai folclorului românesc și ansambluri de renume.
Doinele regretatului doinitor Drăgan Muntean vor răsuna din nou, în locurile în care acesta a crescut și pe care le-a iubit și cântat cu atâta mândrie.
„Această manifestare, din Ținutul Pădurenilor, este cea mai mare, mai veche și mai frumoasă din aceste locuri de poveste. Avem datoria morală să o ducem mai departe și să luptăm pentru a păstra autenticul nealterat”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara.
Nedeie, foc de tabără și artificii
Evenimentul va începe sămbătă, 26 august, de la ora 18:00, cu o frumoasă nedeie pădurenească, iar pe scenă vor urca Ionică Ivan, Cristina Rotariu, Margareta Szutter și formația condusă de Cristi Stănescu.
După cântec joc și voie bună, la ora 22:00, va fi aprins focul de tabără, iar seara se va încheia cu un impresionant foc de artificii.
Drăgan Muntean va fi comemorat la biserica din sat, iar mai apoi vor răsuna munții de cântec
Duminică, în prima parte a zilei, după săvârșirea Sfintei Liturghii, la biserica din sat va avea loc o slujbă de pomenire în memoria îndrăgitului doinitor al pădurenilor.
Ulterior, la Casa Memorială „Drăgan Muntean” vor avea loc o serie de manifestări culturale dedicate marelui rapsod, susținute de Rusalin Ișfănoni, Bogdan Toma și Ansamblul Leleșeana.
De la ora 13:00, se dă startul spectacolului folcloric. Renumiți interpreți din Banat și din județ, iubiți și apreciați în aceste locuri, vor urca pe scena din satul de baștină al lui Drăgan Muntean. Este vorba despre Zorica Savu, Dumitru Stoicănescu, Alexandru Pal, Roxana Reche, Bogdan Toma, Costi Dumitru, Monica Blaga, Mariana Suciu, Alin Ienciu, Constantin Bogdan, Carmen Muntean, Alisa Toma, Mara Andraș și Maia Muntean.
De asemenea, vor mai urca pe scenă Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” (dirijor prof. George Cîlțea și coregrafie semnată de Cătălin Bălan), Ansamblul Folcloric „Cununița” din Sântana, coordonat de Ioan Dărău, Ansamblul Folcloric „Silvana” Deva, coregrafia Andrei Gabor, Fanfara din Ghelari și Ansamblul „Leleșana” din Lelese, coordonat de Ciprian Achim.
Cel mai iubit fiu al pădurenilor a lăsat în urmă un adevărat tezaur de cântec
Drăgan Muntean a fost cunoscut, în special, pentru frumoasele sale doine și melodii specifice locurilor natale, Ținutul Pădurenilor. Era considerat cel mai iubit fiu al pădurenilor, fiind unul dintre cei mai apreciați interpreți de folclor din Ardeal.
S-a bucurat de o deosebită popularitate pe parcursul unei cariere care a durat 20 de ani. Însă, în 20 aprilie 2002, îndrăgitul artist s-a stins din viață, la Târgu Mureș, după ce a suferit un accident vascular cerebral. Avea doar 47 de ani. Dar a lăsat în urma sa un adevărat tezaur de cântec și dor.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Primăria și Consiliul local al comunei Bunila, Primăria și Consiliul local al comunei Ghelari.