A mai rămas puțin timp până se va spune stop vot pentru „Destinația anului 2025”, competiție la care județul Hunedoara participă cu trei dintre cele mai importante obiective turistice: Castelul Corvinilor, Cetățile dacice din Munții Orăștiei și Tara Hațegului. Așadar, dacă nu ați votat încă, mai aveți răgaz până marți, 25 martie, să alegeți obiectivele turistice care v-au rămas la suflet.

În competiția „Destinația anului 2025” au intrat peste 70 de destinații din țară și din Republica Moldova, fiind încadrate în șase categorii: orașe care inspiră, sate de poveste, tărâmuri fermecate, din care fac parte Cetățile dacice și Țara Hațegului, stațiuni balneo-climaterice, distracție și aventură și cultură și educație. La această ultimă categorie este încadrat și Castelul Corvinilor.
Votați Castelul Corvinilor, „Legenda vie a Transilvaniei”!
Cu o istorie fascinantă, acest impozant monument istoric numit „Legenda vie a Transilvaniei”, considerat cel mai mare monument medieval din sud-estul Europei, înflorește de la un an la altul datorită investițiilor care se fac aici de câțiva ani. Sute de mii de turiști îi trec, anual, pragul însă puțină lume știe că prima fortificație de piatră de la Hunedoara a fost datată în secolul XIV.





De numele acestui castel stă strâns legat cel al lui Iancu de Hunedoara, un mare aristocrat al regatului Ungariei, unul dintre cei mai bogați nobili ai Europei timpului său. Cel care, în 1456 a obținut cea mai mare victorie de până atunci a creștinătății împotriva turcilor, la Belgrad. În cinstea acestuia și a victoriei sale, în fiecare zi, la ora 12:00, bat clopotele în toate bisericile catolice.
Vot pentru Cetățile dacice din Munții Orăștiei!
Cetățile dacice din Munții Orăștiei sunt și ele pentru al doilea an consecutiv în această cursă. Anul trecut, au obținut primul loc la categoria la care au fost încadrate. A doua capitală a regatului dac, după cum spun istoricii (inițial acest rol i-ar fi revenit zonei Costești Cetățuie), Sarmizegetusa Regia (n.r. – cea regală) este cea mai mare așezare cunoscută din Dacia. Ea face parte din complexul celor șase fortificații dacice: Sarmizegetusa Regia, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna.



Vreme de mai bine de 150 de ani Sarmizegetusa Regia a fost centrul politic, religios, militar, dar și economic al Daciei.
Astăzi, la Sarmizegetusa Regia sunt, de fapt, ruinele unei fortificații care datează chiar din perioada războaielor daco-romane. Suprafața interioară este de aproximativ 30.000 de metri pătrați, aceasta fiind închisă de un zid din blocuri de calcar și, pe alocuri, blocuri de andezit.
Votați Țara Hațegului, cu comorile păstrate aici de veacuri!
Țara Hațegului este pentru al treilea an, consecutiv, în această cursă. Și, de fiecare dată, s-a calificat pe podium.
Întreaga Țară a Hațegului găzduiește o adevărată salbă de bijuterii ce strălucesc indiferent de anotimp. Vara cu soarele și umbra ei, dar și iarna, cu albul imaculat zăpezii ce-o poartă falnic pe crestele sale Retezatul.



Deosebit de bogată în plante, păsări și animale, Țara Hațegului era acum 200 de ani, zonă preferată de vânătoare pentru nobilii vremii. Capre negre, cerbi, căprioare, lupi, urși și râși, toate își au, încă, bârlogurile și vizuinile în Retezat și în arealul Geoparcului, locul de baștină al dinozaurilor pitici, unici în lume, care au viețuit în aceste locuri în perioada Cretacicul Superior.
Însă, poate, și mai important, este faptul că în Depresiunea Hațegului se regăsesc nu mai puțin de 75 la sută dintre speciile de fluturi de zi din România, aici existând și unele culoare, dar și „gări” ale fluturilor! Acest fapt indică o natură curată, nepoluată, sălbatică, pentru că în prezența poluanților primele care își pierd viața sunt minunatele, dar sensibilele insecte.
Pașii de urmat pentru a putea vota:
- Intră pe site: https://www.destinatiaanului.ro
- Alege destinația preferată din cele 6 categorii și validează-ți votul prin apăsarea butonului „Trimite vot!” din josul paginii (dupǎ ce ai introdus adresa de email).
- În final, vei primi un link pe email unde trebuie să îți confirmi votul.