Cele nouă exemplare de zimbru care viețuiesc în rezervația din Pădurea Slivuț, situată în apropierea orașului Hațeg, nu mai primesc, o perioadă, vizitatori. Aceasta, deoarece drumul care face accesul înspre țarcurile în care se află animalele va fi modernizat. Lucrările au început în această săptămână, miercuri, și se preconizează că se vor încheia până la finele anului, dacă vremea va permite. În tot acest timp, rezervația va fi închisă publicului.
Drumul, lărgit până la cabană și asfaltat până lângă țarcuri
Astfel, dacă până acum accesul se făcea pe un drum îngust, pe care nu încăpeau două autoturisme, acum, acest tronson, din DN 66 și până la parcarea din apropierea punctului de acces, va fi lărgit. De asemenea, și drumul de la cabană și până lângă țarcul în care se află zimbrii va fi asfaltat.
„Se va reabilita o porțiune de trei kilometri de drum. De la intrarea din DN 66 și până lângă țarcul zimbrilor. Astfel, accesul cu autoturismele va fi mult mai facil, iar vizitatorii nu vor mai fi nevoiți să treacă prin noroi, pentru a admira exemplarele de zimbru pe care le avem aici. Sperăm ca vremea să țină cu noi și să reușim până la finele acestui an să încheiem lucrările”, a declarat, pentru GO Hunedoara, șeful Ocolului Silvic Hațeg – Retezat, Viorel Dumitrescu.
Proiecte blocate din cauza lipsei de fonduri
Șeful Ocolului Silvic Hațeg – Retezat spune că sunt o serie de proiecte pe care ar dori să le implementeze pentru a moderniza rezervația, însă acestea nu pot fi puse în aplicare din cauza lipsei de fonduri.
„Am realizat un proiect ce prevede construirea unei pasarele peste țarcul animalelor și amenajarea unor alei, astfel ca, turiștii care ne vizitează să poată observa mai bine și mai îndeaproape exemplarele. De asemenea, am propus realizarea unui centru de vizitare și muzeu, dar, din păcate, deocamdată nu putem face nimic din cauza lipsei de fonduri”, a mai precizat șeful Ocolului Silvic Hațeg – Retezat.
Un nou membru în familia de zimbri de la Hațeg
Rezervația de la Hațeg, aflată în administrarea Direcției Silvice Hunedoara, numără nouă exemplare de zimbru, cinci masculi și patru femele. Cel mai nou membru al turmei, Romică, s-a născut în vara acestui an și are șase luni.
Rezervația, înființată în urmă cu 62 de ani
Rezervația de la Hațeg a fost înființată în 1958, când Podarek și Polanka, două exemplare de zimbru din Polonia, au fost aduse în Pădurea Slivuț. De-a lungul anilor, aici s-au născut peste 50 de zimbri, numele tuturor începând cu RO, de la România. Greutatea masculilor maturi variază între 440 și 920 de kilograme, în timp ce înălțimea la umeri poate atinge 188 de centimetri, în timp ce greutatea femelelor este cuprinsă între 320 și 640 de kilograme. Zimbrul este considerat cel mai mare mamifer din Europa și poate trăi până la 25 de ani, în captivitate.
Rezervația de la Hațeg este deschisă publicului, zilnic, între orele 8:00 și 18:00. Prețul unui bilet este de 9 lei pentru adulți și 7 lei pentru copii (de la 7 ani) și studenți.